Bestuurder

Een kijkje in de auto. Dat grote ronde ding aan de linkerkant is het stuurwiel. Als je naar links draait, dan gaat de auto naar links en als je naar rechts draait gaat de auto naar rechts, tenminste als de auto vooruit beweegt. Houd het stuur zo veel mogelijk met 2 handen vast omdat het stuur uit je handen kan slaan als de wielen van de auto iets raken. In het stuur zit een airbag. Dit is een opblaasbaar kussen dat in geval van een aanrijding min of meer in je gezicht ontploft, en je zo de klap van een aanrijding bespaart. Zorg er wel voor dat je jouw riem draagt, want anders heeft een airbag weinig zin. Je komt dan met je hoofd tegen het dak aan en loopt alsnog hoofdletsel op. Ook de bijrijder heeft een airbag, en let er dus op dat ook je bijrijder de gordel draagt. Achter in de auto zitten ook nog een paar airbags, dus het is zeker belangrijk dat ook ALLE passagiers een gordel dragen!

Ga met je muis over de foto om de betekenissen te zien, klik voor uitgebreidere informatie.

Stuur Claxon (Niet onnodig gebruiken)Navigatiesysteem en boordcomputerStuurbedieningStuurbedieningStart/Stop knop Metertjes en lampjes CD speler Radio Ventilatieopening Nog een ventilatieopening, deze zorgt ervoor dat de zijruit schoon blijft. MiddenconsoleStuur

Achter het stuur zitten de meters en waarschuwingslampjes. We kijken van links naar rechts op de volgende foto.

Controlelampjes Klok / BuitentemperatuurKilometerteller / DagtellerWaarschuwingWaarschuwingslampjes Richtingaanwijzer controlelampjes Klok en buitentemperatuurmeter Waarschuwingslampjes Toerenteller Indrukken om de dagteller op 0 te zetten Snelheidsmeter

We zien hier links de snelheidsmeter, deze geeft de huidige snelheid aan in kilometers per uur. Rechts is de toerenteller. Deze geeft het aantal omwentelingen van de motor aan per minuut. Als de motor koud is dan zullen dit er bij stationair draaien ongeveer 1000 zijn. De naald staat dan dus bij de 1. In de snelheidsmeter zit de kilometerteller en de trip-kilometerteller. Met een hendeltje kan de tripafstand/dagteller op 0 gezet worden.

Helemaal links zien we een aantal waarschuwingslampjes, ook helemaal rechts. De rode waarschuwingslampjes geven storingen aan, de oranje waarschuwingen. Het is normaal dat deze lampjes branden als de auto op contact wordt gezet zodat gecontroleerd kan worden of deze lampjes werken. Een goede automobilist controleert dit! Ook word je geacht de betekenis van deze lampjes te kennen en weet hoe te handelen als zo'n lampje tijdens de rit gaat branden.

In de tellers bevinden zich de informatie displays. Raadpleeg het handboek voor hoe en welke informatie kan worden afgelezen.

Dit is de binnenspiegel, hiermee kun je het verkeer achter je in de gaten houden, een goede bestuurder weet altijd wat er achter 'm gebeurt! Gebruik ook altijd de rechter buitenspiegel, zeker als je rechtsaf slaat en vergeet niet over je rechterschouder te kijken, daar kan ook iets of iemand zitten waar je niet overheen wilt rijden. En die zie je niet in de binnen of rechter buitenspiegel. Met de andere twee spiegels kan Rob het verkeer achter in de gaten houden en met dat spiegeltje rechts kan Rob je ogen zien en kijken of je wel goed oplet.

Binnenspiegel, kijk hierin naar het verkeer achter je. Rob's binnenspiegel Rob's jou in de gaten hou spiegel. Rechterbuitenspiegel. spiegels

Dit paneel zit in midden boven in de auto. En hiermee kun je de binnenverlichting (3) bedienen, of een kaartleeslampje (1) en (2) aan of uit zetten.

Kaartleeslampje voor de bestuurder. Kaartleeslampje voor de bijrijder. Druk je hierop dan gaat de binnenverlichting aan. binnenverlichting

Hier zie je het contactslot (links) en de sleutel (rechts) Druk de sleutel helemaal in het contactslot om de auto "aan" te zetten. Druk op de startknop erboven om de motor te starten, druk nogmaals op deze knop om de motor uit te zetten.

Op de sleutel vinden we een aantal knoppen, om de deuren te vergrendelen en te ontgrendelen, de kofferbak te openen en een paniek knop (3 seconden lang indrukken om te activeren, of 2 keer snel achter elkaar drukken).

contactslot Start / Stop knop Hier moet de transpondersleutel in. Deuren ontgrendelen. Deuren vergrendelen. Kofferdeksel openen. Paniekknop Verlichting in en uitschakelen. sleutel

Bediening van de ventilatieopeningen, Alarmverlichting inschakelen, nog een ventilatieopening en nog een knopje om de ventilatie de bedienen. De alarmverlichting kun je met het driehoekig knopje inschakelen, maar let wel op dat dit niet betekend dat je op de stoep mag parkeren! Dus alleen te gebruiken wanneer er gevaar dreigt. Ook bij een aanrijding zal de alarmverlichting automatisch inschakelen.

ventilatie

Om niet te verdwalen zit er in de auto een navigatiesysteem. Programmeer je bestemming voordat je wegrijd en je krijgt gedurende je reis continue gesproken instructies.

computer

Middenconsole, hier kun je de verwarming / airconditioning mee bedienen. De radio, cd speler en nog meer instellingen.

middenconsole

Versnellingspook, deze auto heeft wel 6 versnellingen, en een achteruit. (R = reverse)

pook

Aan de linkerkant van het stuur vinden we de richtingaanwijzer. Dit is een multifunctionele knop waarmee behalve de richtingaanwijzers ook het grootlicht bediend kan worden. Bewegen we de hendel naar beneden dan gaat de linker richtingaanwijzer knipperen, de hendel blijft zo staan totdat het stuur gedraaid is en zal dan vanzelf weer in de ruststand komen. Bij het naar boven bewegen van de hendel zal de rechter richtingaanwijzer gaan knipperen Trekken we de hendel naar ons toe dan gaat het groot licht aan. Drukken we de hendel weer terug dan gaat het groot licht weer uit. Door de hendel nu een klein tipje naar ons toe te trekken dan gaat het groot licht ook aan maar zal de hendel niet in deze stand blijven staat. Het groot licht gaat dan weer uit. Dit wordt gebruikt om te seinen naar medeweggebruikers dat ze op moeten letten! Als het groot licht brand dan gaat op het dashboard een blauw waarschuwingslampje branden om de automobilist te laten weten dat hij met groot licht rijdt. Pas dit alleen toe op hele donkere wegen en let goed op tegenliggers. Schakel het grootlicht onmiddellijk uit als je een tegenligger tegen komt, hij kan namelijk worden verblind door het felle licht. Door de richtingaanwijzer niet helemaal naar links (beneden) of rechts (naar boven) te bewegen gaat de richtingaanwijzer 3 x knipperen. Dit kun je gebruiken wanneer ervaren bestuurder bent en je van rijstrook wisseld.

richtingaanwijzer

Op de richtingaanwijzerhendel zitten nog een tweetal knoppen, deze hebben andere functies, kijk in het instructieboekje waar deze voor dienen.

Deze knoppen op het stuur zijn voor de cruisecontrole. Druk op cruise om de huidige snelheid vast te zetten. De cruisecontrole neemt de stand van gaspedaal over en regelt de snelheid. Door op de rem te trappen of de koppeling in te drukken wordt deze regeling weer uitgeschakeld. Er zijn echter nog meer situaties mogelijk waardoor de cruisecontrole zichzelf uitschakelt (bijv. een onverwachte snelheid vermindering van meer dan 10 km/h.) Door de schakelaar met het ronde pijltje te gebruiken zal de gereden vastgezette snelheid automatisch weer opgepakt worden dus zorg er wel voor dat de auto in de juiste versnelling staat. Anders zal de motor veel te veel toeren proberen te maken. Lees voor meer informatie over de cruisecontrole het instructieboekje.

cruisecontrol CruisecontrolMaximum snelheid instellen

Aan de rechterkant van het stuur vinden we de hendel om de ruitenwissers mee te bedienen. Als je de hendel naar je toe trekt dan worden de ruiten met een reinigingsvloeistof besproeid, en gaan de wissers een paar keer heen en weer. Het regelknopje is voor de intervalinstelling, hiermee kun je ervoor kiezen hoelang er pauzes zitten tussen het wissen. Lees voor verdere bediening van de ruitenwissers het instructieboekje.

ruitenwisserhandle

Deze knoppen bevinden zich aan de linkerkant van het stuur. Het zijn de knoppen om de verlichting te bedienen. Ook de mistlampen kunnen hiermee bediend worden. En ook nog de sterkte van de dashboard verlichting. Denk erom, de mistlampen mag je alleen aanzetten als het zicht minder is dan 50 meter. En vergeet ze ook niet uit te zetten als het zicht weer beter is. Het middelste knopje onder is om het brandstofklepje dat zich aan de buitenkant van de auto bevind te openen van binnenuit.

verlichting Lichtschakelaar (Uit / Stadslicht / Dimlicht)Regel hiermee de verlichtingssterke van het instrumentenpaneelHandrem / ParkeerremMistlampen schakelaar (Alleen bij een zicht minder dan 50 meter!!!)Achterklep openen Benzineklepje openen

Onder de verlichtingsschakelaar vinden we de knop van de electronische handrem.

Op de afbeelding hieronder zie je de handgreep om het linkerportier te openen, aan de rechterkant zit er ook een, en achterin ook. Verder zien we nog een knopje waarmee we handmatig alle deuren kunnen vergrendelen of ontgrendelen.

deuropener

Het volgende knoppenpaneel vinden we in het linkerportier en dient voor het openen van de ramen ontgrendelen/vergrendelen van de alle ramen. Hier vinden we ook nog de knoppen voor het bedienen van de spiegels. Drukken we de schakelaar van de ramen in dan gaan deze naar beneden (open dus) en trekken we aan de schakelaar dan gaan de ramen dicht. Het linkerraam kan dit ook automatisch. Je hoeft de knop dan niet vast te houden om het raam te openen, zeker handig wanneer je een parkeergarage in rijdt om het kaartje te pakken.

De bovenste twee knoppen zijn voor de bediening van de elektrisch bedienbare buitenspiegels. De bovenste schakelaar kun je naar links en rechts schuiven, en daarmee kies je welke spiegel je gaat bedienen met de knop die hieronder zit. Deze knop kun je kantelen naar vier richtingen. Kantel je hem naar voren dan zal de gekozen spiegel naar voren kantelen, naar achteren kantelt de spiegel naar achteren en naar links en rechts werkt dat net zo.

raambediening Raambediening rechtsachterRaambediening linksvoor Joystick om de geselecteerde spiegel te bedienen Raambediening rechtsvoor Raambediening linksachter Raambediening vergrendelen Selecteer om de rechter buitenspiegel te bedienen Selecteer om de linker buitenspiegel te bedienen

Handig zo'n parkeersensor... Fileparkeren is toch niet zo moeilijk...? http://www.youtube.com/watch?v=ROdADu30ZX0